1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1000 водолюбиви птици от 10 вида бяха регистрирани около язовир "Ивайловград"

1000 водолюбиви птици от 10 вида бяха регистрирани около язовир "Ивайловград"

В традиционното среднозимно преброяване в Източните Родопи участваха млади доброволци от Кърджали и Маджарово

1000 водолюбиви птици от 10 вида бяха регистрирани около язовир "Ивайловград" и поречието на река Арда в Източните Родопи по време на традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици, което се състоя между 13 и 15 януари 2012 г., съобщиха от БДЗП.

Най-многобройни бяха зеленоглавите патици, следвани от големия корморан, кафявоглавата потапница, малкия и големия гмурец. В преброяването участваха млади доброволци от Кърджали и Маджарово, водени от Марин Куртев.

Преброителите са наблюдавали двойка морски орли, гнездяща в близост до яз. "Ивайловград". Морският орел е най-едрият орел в Европа и е изключително рядък. Във вътрешността на страната са известни едва три находища на вида.

Тазгодишното преброяване на птици в Източните Родопи бе част от младежка образователна програма на българско-холандския проект за устойчивото развитие на района "Новото тракийско злато". Млади хора бяха обучавани да разпознават птиците и да боравят с полеви наръчници за наблюдението им.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е инициатива на Wetlands International и се провежда от 1967 г. в почти всички европейски държави. Целите на преброяването са да се определи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват. В България координатор на инициативата е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.