1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 11 страни са проявили интерес да извършат проучвания за нефт и газ в Гърция

11 страни са проявили интерес да извършат проучвания за нефт и газ в Гърция

Това обяви заместник-министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис

Държавни и частни компании от 11 страни са проявили интерес да извършат проучвания за нефт и газ в Гърция. Това обяви заместник-министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис на открития вчера, 26 октомври, форум, посветен на възможностите за добив на неоткритите досега находища на нефт и газ в Гърция, пише в. "Етнос", цитиран от БТА.

Страните, проявили такъв интерес, са САЩ, Канада, Норвегия, Франция, Русия, Италия, Великобритания, Дания, Израел, Кипър и Индия.

В своето изказване Маниатис призовал за мобилизиране на всички сили за използване на подземното богатство на Гърция. Следващите месеци ще очертаят възможностите и перспективите за ополозотваряване на това богатство, казал Маниатис.

Наскоро Гърция даде зелена светлина за започване на сондажи за добив на нефт в три района в западната част на страната и по-специално в залива на Патра, край полуостров Пелопонес, западно от Янина в областта Епир и в района на Катаколо.

Предполага се, че Гърция, която преживява дълбока криза, би могла да извлече от петролните залежи 14 милиарда евро приходи в следващите 15 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.