1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 110-годишни секвои привличат туристи в Осоговската планина

110-годишни секвои привличат туристи в Осоговската планина

Планината е разделена между България и Македония, с първенец връх Руен, висок 2 251 м.

Осоговската планина е една от най-красивите не само в България, но и на Балканския полуостров. Тя е разделена между България и Македония, с първенец връх Руен, висок 2 251 м.

В Осоговската планина са разположени природните резервати „Църна река”, обхващащ представителна екосистема от вековни букови гори и „Ючбунар”, в който може да се видят секвои на възраст над 110 години. Секвоите са канадски растителен вид, култивиран в нашата страна. Те представляват истинска природна забележителност.

Посещаемостта в планината е свързана с транспортните възможности и тъй като вече има изградени удобни асфалтови пътища сред най-посещаваните места са районите на хижа „Студен кладенец”, „Иглика” и „Три буки”. Голяма част от туристите се отправят към връх Руен, който е един от стоте национални туристически обекта.

Встрани от основните туристически пътища се намира не по-малко интересният връх Соколов камък. Около 5 часа пешеходен преход са необходими за преминаване на разстоянието от хижа „Осогово” до върха. Природният резерват „Църна река” е сравнително отдалечен от традиционните маршрути, като вариантите да се стигне до него са два.

В първия случай се минава през местността „Три буки”, което изисква дълъг пешеходен преход. Във втория случай се пътува до село Сажденик и оттам пеша се стига до местността.

Заради миналогодишните наводнения в региона, по-голяма част от асфалтовия път към селото е отнесен и придвижването може да се осъществи само с автомобили с повишена проходимост. От една страна, това създава трудности за туристите, но от друга, може би е основната причина природата в резервата да остане девствена и неповторима.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.