1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1100 обекта по язовирите в страната са били проверени за спазване на Закона за околната среда и водите

1100 обекта по язовирите в страната са били проверени за спазване на Закона за околната среда и водите

Най-често срещаните нарушения са замърсяване с битови или строителни отпадъци

Разходи на ДНСК по премахване на незаконни строежи за миналата година са били около 160 000 лева. Това съобщи началникът на агенцията Милка Гечева, предаде Агенция „Фокус”. Гечева заяви, че разходите за премахване са за сметка на извършителите на незаконните строежи. „Тези 160 000 лева ще бъдат събрани по съдебен ред. Разходите по премахване на незаконни строежи с неизвестен извършител за миналата година са около 40 000 лева. Това не е притеснителна сума”, каза експертът.

Гечева обясни, че за всеки един от строежите се прави процедура по ЗОП и съответната наредба към закона. В зависимост от вида и обема на строежа, се прави остойностяване. Началникът на ДНСК каза, че обекти, за които е констатирано незаконно строителство, няма да бъдат събаряни докато не бъде установена със сигурност незаконността. Тя увери, че собствениците на тези земи и обекти винаги могат да обжалват пред съда актовете или заповедите за премахването им.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев заяви, че резултатите от проверките сочат за достатъчно показателни факти, за да се разбере, че държавата има силна воля незаконните обекти да бъдат премахнати. „ДНСК ще бъде обезщетена, за да изпълни задълженията си. Впечатлява ни това, че на много от тези обекти хората сами ги премахнаха. Надяваме се, че от тук нататък политици няма да се заиграват и всички ще бъдат спокойни”, добави Плевнелиев.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова посочи, че 1100 обекта по язовирите в страната са били проверени за спазване на Закона за околната среда и водите. За 20 язовира не са констатирани никакви нарушения. От проверките на МОСВ през втория етап става ясно, че за 17 язовира е констатирано, че дадените предписания са изпълнени. Все още не е изтекъл срокът за осъществяването на предписанието за 5 обекта и те ще бъдат проверени допълнителни. 8 от предписанията са частично изпълнени, а за някои от тях са били дадени допълнителни срокове.

Караджова каза, че най-често срещаните нарушения са замърсяване с битови или строителни отпадъци, създаващо проблеми за водите при дъжд, защото се създава органично замърсяване. Другата голяма група нарушения са липса на документи за използване на водите на язовирите.

Караджова смята, че това е била екипна работа на двете министерства, дала резултати, за да се запазят водите на България. Скоро е стартирала и проверка на обектите по черноморското крайбрежие за екологичност и за неправомерно изпускане на води от обекти в морето. След 20-ина дни ще бъдат готови резултатите от тази проверка. Според министъра обаче тази година се очакват много по-малко констатирани нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.