1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 118 региона се включват в стратегията за адаптация към климата

118 региона се включват в стратегията за адаптация към климата

За "Мисията за адаптация" са заделени 370 милиона евро от бюджета на "Хоризонт Европа" за периода 2021-2023 година

Първите 118 региона и местните власти, които ще участват в мисията на Европейския съюз за адаптиране към изменението на климата бяха обявени от Европейската комисия. Целта на така наречената "Мисия за адаптация" е да подкрепя Зелената сделка в борбата срещу климатичните промени.
 
На първия форум на Комитета на регионите включилите се региони и местни подписаха Хартата на мисията. Към тях ще се присъединят 17 частни компании, сервизни центрове, изследователски мрежи и местни групи за действие, активни в сектора на екологията. 118-те региона са от 18 държави членки, както и от страни, свързани или потенциално свързани с програмата "Хоризонт Европа", посветена на научни изследвания и иновации.
 
От смъртоносни горещини и опустошителни засушавания до горски пожари и крайбрежни ивици, ерозирани от повишаването на морското равнище -  изменението на климата дава своето отражение в Европа. То засяга не само околната среда и икономиката, но и здравето на европейците. Мисията има за цел да подкрепи най-малко 150 региона и общности за ускоряване на тяхната трансформация към климатична устойчивост до 2030 година.
 
За "Мисията за адаптация" са заделени 370 милиона евро от бюджета на "Хоризонт Европа" за периода 2021-23 година. Изследователските и иновационните действия ще се насочат към възстановяване на райони, засегнати от екстремни метеорологични явления, възстановяване на заливни низини, вертикално земеделие, прототипни застрахователни подходи или създаване на "перфектно адаптиран" град, готов да издържи на буря или гореща вълна. Съществува и възможност за изграждане на съвместни инициативи с други мисии и програми на ЕС. Мисията предоставя възможности за работа в мрежа, обмен на най-добри практики между регионите и местните власти и подкрепа за ангажиране на гражданите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.