1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 120-мегаватов ВЕЦ в Замбия ще бъде изграден с евросредства

120-мегаватов ВЕЦ в Замбия ще бъде изграден с евросредства

На проекта се възлагат надежди да намали зависимостта на страната от електроенергия, произведена от въглища

Потребителите на енергия в цяла Замбия и Южна Африка ще се възползват от нов 120-мегаватов ВЕЦ и междуселищна електропреносна линия, които ще бъдат финансирани с подкрепа от институцията на Европа за дългосрочно кредитиране. Европейската инвестиционна банка ще предостави 50 млн. евро за проект, който включва изграждането на водноелектрическа централа при вече съществуващия язовир “Итежи-тежи” и 291 км електропреносна линия за предаване на енергията към Лусака, където трасето ще се свърже чрез електростанция към националната електропреносна мрежа и Южноафриканския енергиен басейн.

Споразумението за финансирането за проекта на ZESCO бе подписано официално в Лусака от замбийския министър на финансите Александър Чикванда, управляващия директор на ZESCO Киприан Читунду и представители на Европейската инвестиционна банка.

ВЕЦ-проектът „Итежи-тежи“ ще използва съществуващия язовир на река Кафю, което ще намали разходите за проекта и ще се ограничи въздействието върху околната среда. Той е построен в началото на 1970-те, за да регулира водния поток за водната станция Кафю Гордж, пише greentech.bg.

Това е един от редицата проекти, предназначени да увеличат добива на енергия от водноелектрически централи за регионалната мрежа за електроенергия в Южноафриканския енергиен басейн. Той следва да подобри енергийните връзки между страните в региона. На него се възлагат надежди да намали дефицита на мощност в Замбия и зависимостта й от вноса на електроенергия, който разчита на въглищни електроцентрали.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.