1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 120-мегаватов ВЕЦ в Замбия ще бъде изграден с евросредства

120-мегаватов ВЕЦ в Замбия ще бъде изграден с евросредства

На проекта се възлагат надежди да намали зависимостта на страната от електроенергия, произведена от въглища

Потребителите на енергия в цяла Замбия и Южна Африка ще се възползват от нов 120-мегаватов ВЕЦ и междуселищна електропреносна линия, които ще бъдат финансирани с подкрепа от институцията на Европа за дългосрочно кредитиране. Европейската инвестиционна банка ще предостави 50 млн. евро за проект, който включва изграждането на водноелектрическа централа при вече съществуващия язовир “Итежи-тежи” и 291 км електропреносна линия за предаване на енергията към Лусака, където трасето ще се свърже чрез електростанция към националната електропреносна мрежа и Южноафриканския енергиен басейн.

Споразумението за финансирането за проекта на ZESCO бе подписано официално в Лусака от замбийския министър на финансите Александър Чикванда, управляващия директор на ZESCO Киприан Читунду и представители на Европейската инвестиционна банка.

ВЕЦ-проектът „Итежи-тежи“ ще използва съществуващия язовир на река Кафю, което ще намали разходите за проекта и ще се ограничи въздействието върху околната среда. Той е построен в началото на 1970-те, за да регулира водния поток за водната станция Кафю Гордж, пише greentech.bg.

Това е един от редицата проекти, предназначени да увеличат добива на енергия от водноелектрически централи за регионалната мрежа за електроенергия в Южноафриканския енергиен басейн. Той следва да подобри енергийните връзки между страните в региона. На него се възлагат надежди да намали дефицита на мощност в Замбия и зависимостта й от вноса на електроенергия, който разчита на въглищни електроцентрали.

Допълнително финансиране от 375 милиона долара за проекта ще бъде осигурено от Френската агенция за развитие (AFD), Африканската банка за развитие, FMO, Proparco, Банката за развитие на Южна Африка, Република Замбия, TATA и правителството на Индия.

Очаква се проектът да бъде завършен до 2015 г. Той ще осигурява 60 постоянни работни места, когато строителството бъде завършено. „Увеличаването на производството на зелена енергия ще намали цената на вноса на електроенергия за Замбия и ще намали зависимостта й от електроенергия, произведена от въглища“, заяви Пим ван Балеком, заместник-председател на Европейската инвестиционна банка, отговарящ за отпускане на заеми за региона на Африка на юг от Сахара.

Преносът на електроенергия от 120-мегаватовия проект по новата електропреносна линия ще намали значително предизвикателствата, пред които са изправени ZESCO, и ще помогне за посрещане на огромното търсене на енергия, произтичащо от разширяването на клиентската база и растежа в минната промишленост, селското стопанство, търговския и битовия сектор“, каза Киприан Читунду, управляващ директор на ZESCO.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.