1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1200 дка пшеница са унищожени от градушка в пазарджишкото село Главиница

1200 дка пшеница са унищожени от градушка в пазарджишкото село Главиница

Огледът на площите се прави с експерти от Областна дирекция „Земеделие”

Все още обследваме територията на Пазарджишка област, за да видим колко населени места са засегнати от преминалата в региона градушка на 17 юли, каза пред радио „Фокус” Диана Илкова, началник на Полигона за борба с градушките в Пазарджик.

Най-пострадали са селата от южната част от региона, като има още места, които не сме обследвали. Огледът на площите се прави с експерти от Областна дирекция „Земеделие”, след което ще излезем със съвместен протокол. Досега сме обследвали около 1760 декара със средна щета около 27%, като е това е щетата само от градушката, уточни Илкова. Комплексните щети са много по-големи заради бурните и ураганни ветрове на места. Те са резултат от силен вятър и пороен дъжд и ще бъдат допълнително изчислявани, добави началникът на Полигона.

1200 дка пшеница са унищожени от градушка в пазарджишкото село Главиница, каза Камен Тилев, председател на местната земеделска кооперация. Според него около 300 дка са унищожени на 100%, а останалите площи на 50%. Напълно унищожени са бостан около 50 дка и площи, засети със слънчоглед в землището на населеното място. Унищожената реколта е изцяло на земеделската кооперация в селото. В неделния ден в Главиница валя около 15 минути град с големина около орех, но безформени парчета, вследствие на което загубихме около 250 тона пшеница, уточни Тилев. Сега очакваме да минат от Областна дирекция „Земеделие” да направят оглед. Засега обаче ни казват, че и да са 100% пропаднали площите, няма да има обезщетение, само ще бъде съставен констативен протокол, коментира председателят на кооперацията.

Освен Главиница, пострадали от атмосферното явление са още селата Капитан Димитриево, Синитево, Мирянци и Мало Конаре.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.