1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1/3 от всички видове акули са застрашени от изчезване

1/3 от всички видове акули са застрашени от изчезване

Годишно по света за консумация се улавят 73 млн. акули

Една трета от всички видове акули са застрашени от изчезване, пише CNN. Годишно по света за консумация се улавят 73 млн. акули. "Ако не се вземат сериозни действия веднага, съдбата на тези видове, които играят важна роля за поддържане на морската екосистема, е в опасност", твърди Мат Ранд, директор на кампания за опазване на акулите към американския изследователски център "Пю".

Проблемите с намаляването на световните рибни запаси са били и основна тема на среща на върха в Рим на организацията за прехрана и земеделие към ООН. Изчисленията на някои природозащитни организации сочат, че в момента около 70% от популациите в риболовните зони са напълно унищожени или прекалено експлоатирани.

От изследователския център предлагат ловът на акули, и по-специално практиките за улов заради перките, да бъдат поставени начело на дневния ред по отношение на тяхната регулация, след като съществуващите до този момент регламенти не могат да прекратят тревожния спад в броя им.

Перките от акула са все по-търсени в Азия и особено в Китай, където те се използват в супи и други продукти. Премахване на перките и изхвърлянето на останалата част е практика, която е забранена от САЩ и ЕС. В други страни обаче това се оказва сериозен проблем, защото липсва подобна нормативна уредба.

Международен план за действие по отношение на акулите е в сила от десет години, но той оставя отговорността за устойчиво управление на запасите на всяка страна. Най-много акули ловят в Индонезия, Индия, Испания и Тайван, като само Испания прави статистика за уловените количества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.