1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1/3 от земноводните все още са непознати на науката

1/3 от земноводните все още са непознати на науката

Много неописани видове вероятно са застрашени от изчезване и можем да ги загубим още преди да сме ги открили, сочи доклад

Една трета от всички видове земноводни все още не са известни на науката, а за опазването на отдалечените тропически гори, където е най-вероятно те да бъдат открити, трябва да се полагат по-добри грижи, предаде Ройтерс, позовавайки на международен доклад.

Авторите на доклада - учени от САЩ, Сингапур и Мексико, отчитат, че въпреки дългогодишните биологически изследвания 3050 вида земноводни все още не са описани. За сравнение, известните на науката видове са 6296. Специалистите отбелязват, че за сметка на това едва 160 вида бозайници все още не са известни на науката - само три процента от познатите 5398 вида.

"Повечето от тези видове най-вероятно обитават тропическите гори на Амазония, в басейна на река Конго и на остров Папуа", пишат учени от Принстънския университет в САЩ, под чието ръководство е изготвен докладът. Изследователите отчитат броя на неизвестните видове според фактори, като процент на откриването на нови видове в миналото и пространството на неизследваните хабитати.

"Много неописани видове вероятно са застрашени от изчезване и можем да ги загубим още преди да сме ги открили", пишат учените, призовавайки за по-сериозни мерки за опазването на тропическите гори.

Минали изследвания са показали, че човешката дейност, климатичните промени, замърсяването и въвеждането на нови видове са основна заплаха за биоразнообразието. Земноводните, които живеят на сушата и във водата и свързват двата типа хабитати, са важна част от хранителната верига. Те са по-трудни за откриване, защото са по-незабележими - обитават блата или стоят неподвижни сред дърветата, за разлика от активните бозайници.

Някои изчезващи видове крият ценни неизследвани гени. Изследванията на земноводните освен това могат да доведат до разработването на нови медицински терапии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.