1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 14 къдроглави пеликани потърсиха убежище в района на русенското пристанище

14 къдроглави пеликани потърсиха убежище в района на русенското пристанище

Птиците прекарват дните си в по-топлите течения на водата

14 млади къдроглави пеликани потърсиха убежище от големия студ и от дни са в района на русенското пристанище. Птиците прекарват дните си в по-топлите течения на водата. Превърнали са се в атракция за много русенци, тъй като без страх се приближават до понтоните и акостиралите кораби, информира БНТ.

Според орнитолозите, къдроглави пеликани са се появявали в района на Русе  и други години. Обикновено птиците, чийто размах на крилата е над 3 метра, избирали водни площи, в които има достатъчно храна. Те следвали студените фронтове и ако някъде на север техните обичайни водни басейни започвали да замръзват, двойките пеликани се премествали по на юг. Сега било началото на размножителния им период и те са потърсили храна близо до Сребърна, където гнезди най-голямата им колония. Оказва се обаче, че ледоходът по Дунав пречи не само на хората, но и на птиците.

„Всички птици, които използват водата за намирането на храна, срещат трудности и ледоходът им се отразява зле. Рискът от замръзване или невъзможността да си намерят храна винаги съществува за тях. Когато ледоходът стане много голям, самите птици поемат някъде на юг и търсят други „водни огледала”, заяви Венцеслав Петков - уредник в отдел „Природа” - РИМ - Русе.

Ледоходът носи риск не само за пеликаните, но и за кормораните, казаха орнитолози.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.