1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 14 участъка от речни диги в Плевенска област се нуждаят от възстановяване и укрепване

14 участъка от речни диги в Плевенска област се нуждаят от възстановяване и укрепване

Проблем има и при язовирите "Мъртва долина" 1 и 2

Специалисти алармираха за спешна нужда от възстановяване и укрепване на 14 участъка от речни диги в Плевенска област, съобщава Север.бг.

За ремонтни дейности на коритото на река Осъм в местността Шаварна, община Левски, държавата е осигурила 288 хил. лв., а за възстановяването на повреден 200-метров участък от дигата на река Искър в землището на село Брегаре, община Долна Митрополия, са отделени други 494 хил. лв.

На река Искър е и друг проблемен участък, този път в землището на село Чомаковци, община Червен бряг. На река Вит пък трябва да бъдат възстановени дигите при селата Дисевица и Търнене, а на Осъм - тези в районите на Българене и Трънчовица.

Сериозни проблеми създават и "островите", които се образуват по теченията на трите реки, тъй като ограничават количеството вода, което могат да поберат коритата им и увеличават вероятността от наводнения.

Необходимо е да бъдат проведени и укрепителни дейности на дунавската дига в района на село Сомовит, община Гулянци. По време на почистването на съоръжението от растителност специалистите са установили, че то е засегнато от силна ерозия. Въпросната дига е със значителна ширина, което важи и за общинската дига край Белене, също нуждаеща се от ремонт.

Проблем има и при язовирите "Мъртва долина" 1 и 2, край които е застроено дере, като по този начин е намалена възможността му да поеме евентуални високи нива на водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.