1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1500 работни места са създадени в резултат на въвеждане в експлоатация на нови сепариращи инсталации

1500 работни места са създадени в резултат на въвеждане в експлоатация на нови сепариращи инсталации

Снимка:

Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Нона Караджова

1500 работни места са създадени в резултат на въвеждане в експлоатация на нови сепариращи инсталации, като се очаква след въвеждането на всички останали да се създадат не по-малко от 10 000 работни места на територията на страната. Това каза министърът на околната среда и водите в оставка Нона Караджова на подписването на споразумението за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за битовите отпадъци на Столична община, предаде Агенция “Фокус”.

В скоро време на сайта на МОСВ ще бъде качен докладът на министерството за извършените дейности в рамките на мандата, допълни Нона Караджова. Към момента са изпълнени и са в процес на изпълнение проекти за решаване проблеми с инфраструктурата на над 5 милиона жители в България за период от 2025 до 2040 година, които да не позволят да възникне отново криза с боклука, за да не плащат хората високи такси, ако отпадъците ще се извозват в други райони или в други държави.

“Средствата по проекта са насочени за 26 регионални депа за отпадъци, 41 компостиращи и сепариращи инсталации и един завод за механично и биологично третиране на отпадъци в София, за който днес подписахме договор”, каза Нона Караджова.

По думите й, министерство на околната среда е стартирало мащабна програма за рекултивация на 78 стари сметища, едно от които е на Столична община в Долни Богров. В резултат на тази програма, за 3200 декара в България, създаващи рискове за околната среда и човешкото здраве, е намерено съответствено приложение по този екологичен проблем.

“Вярвам, че следващите правителства ще продължат това много важно строителство в България, което решава екологични и жизненоважни въпроси в услуга на гражданите и ще създава работни места”, допълни Нона Караджова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.