1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 166 пожара през 2012 г. са причинени от умишлени действия

166 пожара през 2012 г. са причинени от умишлени действия

През тази година ще продължи и обновяването на автопарка и техническото въоръжение на пожарните служби

През 2012 г. от пожари в България са загинали 121 души, а други 351 са пострадали. Това отчете главен комисар Николай Николов за работата на ръководената от него Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

През миналата година пожарникарите и спасителите са реагирали на над 72 000 сигнала за произшествия, ликвидирани са близо 45 000 пожара и са извършени почти 18 000 спасителни операции. От пожарите със загуби най-голям е делът на възникналите в жилищни сгради – около 43%. На второ място са инцидентите в транспорта. Най-честата причина е проявената небрежност при боравене с открит огън. Пожарите, причинени от умишлени действия през 2012 г., са 166. До момента регистрираните  доброволци са 565 души, като през изминалата година  при ликвидирането на 95 пожара доброволно са участвали 850 души, пише "Дневник".

Сред приоритетите в работата на службата за 2013 г. е повишаването на нивото за защита на населението от пожари, бедствия и други извънредни ситуации. Особено внимание се отделя на държавния противопожарен контрол, на превантивните дейности за намаляване на риска и на развитието на доброволните формирования, обяви още Николай Николов.

Ще продължи и обновяването на автопарка и техническото въоръжение на пожарните служби, като за тази цел ще бъдат използвани всички възможности за кандидатстване по европейски програми. До момента чрез използването на европейско финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие" и Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България са доставени 42 пожарни автомобила.

"Изминалата година не бе лека, но вие се справихте с предизвикателствата професионално и отговорно", така обобщи вътрешният министър Петя Първанова изнесените данни. Тя припомни адекватната и навременна намеса на пожарникарите и спасителите при земетресението в Перник, пролетните наводнения и големите горски и полски пожари. "Ето защо българските граждани продължават да разчитат на вас", допълни още министър Първанова, цитирана от пресцентъра на МВР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.