17 кафяви мечки могат да бъдат отстреляни през 2011 г. в страната

Числеността на кафявата мечка на територията на България е 550 плюс/минус 10 екземпляра

Националната комисия за кафявата мечка взе решение за отстрел на 17 кафяви мечки от цялата страна през тази година, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Дерогацията (изключение за отнемане от природата чрез отстрел) на кафявата мечка за 2011 г. се определя на 17 броя мечки за цялата страна. Комисията разпредели да се извърши дерогацията в следните райони: област Смолян и Държавно ловно стопанство „Кормисош” - 7 броя мечки, област Благоевград – 1, област В. Търново, Габрово, Ловеч – 5, област Ст. Загора - 1, област Пазарджик – 3.

На заседанието на комисията бяха обсъдени анализите на данните от проведения мониторинг на мечката в цялата страна. По анализиране на данните и изготвяне на изчисленията работиха три екипа, независимо един от друг по различна методика: екип на доц. Николай Спасов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН; на Руслан Сербезов от МОСВ и Института по информационна и комуникационна технология при БАН; на Александър Дуцов от Сдружение за дива природа „Балкани”. Тези екипи достигнаха по три различни методики до близки резултати за численост на кафявата мечка и се обединиха за бройката 550 плюс/минус 10 екземпляра за територията на България.

В заседанието на комисията участваха експерти от Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, Изпълнителна агенция по горите, Българска академия на науките и Сдружение за дива природа „Балкани”, област Смолян, РИОСВ Смолян.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.