1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 17 сухоземни костенурки от застрашен от изчезване вид са освободени в дивата природа

17 сухоземни костенурки от застрашен от изчезване вид са освободени в дивата природа

Сухоземните костенурки са защитени от закона

17 сухоземни костенурки от вида Шипоопашата костенурка бяха освободени в община Костинброд, в защитена зона от НАТУРА 2000 „Драгоман” тази седмица. Освобождаването е част от програма за възстановяване на популацията на този вид в защитената зона. Програмата се води от център за размножаване на сухоземни костенурки на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ  в град Драгоман. Това е  първото освобождаване на костенурки от този център в дивата природа, информираха от екоорганизацията.

Пуснатите костенурки са намерени от граждани в различни части на София в паркове, градини, междублокови пространства или пътища. Намерените костенурки са адаптирани за живот в дивата природа между 1 и 3 години в Центъра за размножаване на сухоземни костенурки в гр. Драгоман в условия максимално близки до естествените. Хранени са с типична за дивата природа храна и са привиквани да се зазимяват по естествен път, следвайки природния ритъм.

17-те мъжки и женски шипоопашати костенурки бяха оставени за две седмици на новото място във временно адаптационно ограждение. Целта е те да могат да привикнат към новото си местоживеене, а хранителната им диета се състоеше предимно от ябълки, джанки и др.

Мястото, където костенурките са освободени, е територия, в която в миналото са живели костенурки от този вид, но още в първата половина на 20-ти век те са изчезнали под натиска на нарстващата човешка дейност. Сега тази територия е включена в защитена зона „Драгоман”, а местообитанията са много подходящи за връщане на вида. Стремежът на екипа на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ е да не пуска костенурки с неизвестен генетичен произход на места, където има съществуваща местна популация.

Сухоземните костенурки са защитени от закона, а в Червената книга на България са отбелязани с категория „застрашен от изчезване в природата вид”. Всяко вземане на костенурките от техните природни местообитания е строго забранено и се наказва от закона. Повечето хора не са запознати с природозащитния статут на костенурките. Ето защо често се случва хората да намират костенурки на пътя и да ги вземат със себе си, за да ги „спасят”. Други ги прибират за домашни любимци. А все още се срещат и случаи на костенуркоядство. Всички тези дейности са забранени от закона! Ако разберете за костенуркоядство или други подобни нарушения, сигнализирайте в полицията (тел. 112), местните горски служби, зеления телефон на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ). Ако намерите костенурка на шосето, най-доброто, което може да направите, е да преместите животното отстрани на пътя, за да не бъде блъснато от преминаващите коли.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.