1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1,7 трилиона долара ще достигнат инвестициите в зелени технологии до 2020 г.

1,7 трилиона долара ще достигнат инвестициите в зелени технологии до 2020 г.

Въпреки че сумата е значителна, тя е с 546 млрд. долара по-малко от необходимата

1,7 трилиона долара ще бъдат инвестирани в зелени технологии по света до 2020 г., съобщи "Гардиън". Изданието цитира проучване на Bloomberg New Energy Finance и неправителствената организация Pew Charitable Trust. Инвестициите ще бъдат разпределени за проекти за екоенергия от вятъра и слънцето, биомаса и други нисковъглеродни методи за генериране на енергия през следващото десетилетие. Въпреки че сумата е значителна, тя е с 546 млрд. долара по-малко от необходимата, за да се осигури една проактивна политика на правителствата на страните от Г-20 за намаляване на опасни промени в климата, сочи проучването.

Изследването показва още, че Великобритания ще инвестира повече в зелени технологии в сравнение с предходни периоди, като инвестициите в сектора ще се повишат с около 260% за следващото десетилетие. Въпреки нарастването на инвестициите във ВЕИ авторите на доклада смятат, че страната ще бъде изпреварена от Индия, която ще се нареди на трето място.

Докладът прави и прогнози за очакваните инвестиции в чиста енергия в няколко азиатските страни, сред които Китай и Индия. Китай, който миналата година се оказа най-големият инвеститор в чисти технологии, се очаква да утрои разходите си за подобни проекти. Те по всяка вероятност ще достигнат 90 млрд. долара до 2020 г., като половината от тях ще отидат за проекти за енергия от вятъра. Инвестициите на Китай се очаква да са два пъти повече в сравнение с поставените на второ място по размер на инвестициите – САЩ. Пазарите като Германия със сериозни инвестиции през последните години се очаква да намалят разходите си за екоенергия.

 

Етикети Г-20, екоенергия
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.