1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 176 фирми се обявиха срещу новия Закон за управление на отпадъците

176 фирми се обявиха срещу новия Закон за управление на отпадъците

Според тях законопроектът ще нанесе „непоправими щети на един добре работещ икономически сектор в България”

176 фирми от бизнеса с рециклиране на черни и цветни метали изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, за да изразят недоволството си от изработения от Министерството на околната среда и водите Проект на Закон за управление на отпадъците.

Според тях законопроектът ще нанесе „непоправими щети на един добре работещ икономически сектор в България” и „заплашва да наруши свободната стопанска инициатива”.

Рециклиращите фирми са против изискването площадки за дейности с вторични суровини да има само в населените места с общи устройствени планове, тъй като това ограничава географски пазара на търговията с отпадъци от черни и цветни метали. По този начин разпоредбата нарушава нормите на Закона за защита на конкуренцията, твърдят от бранша.

В момента едва 33% от населените места у нас имат такива планове. Без ОУП са Ловеч, Благоевград, Монтана, Русе, Габрово, Стара Загора, Пирдоп, Ихтиман и Перник, на територията на който се намира металургичният комбинат “Стомана”. Това означава, че пунктовете на територията на тези общини автоматично стават незаконни.

Като друг недостатък на проектозакона е посочено задължението гражданите да предават отпадъците си от черни и цветни метали само на общински площадки. Според бизнеса това би означавало монополизиране и национализиране на търговията с отпадъци от черни и цветни метали, ликвидиране на пазара и свободната конкуренция в този стопански отрасъл и увреждане на правата и интересите на частните икономически оператори и на потребителите.

Освен това монополизирането и национализирането на дейността по събиране на отпадъците в полза на общините би засегнало пряко и пазарите на свързаните с тази дейност услуги по транспортиране и третиране на отпадъците, като ще създаде условия за контрол и антиконкурентно въздействие от страна на общините върху тези пазари, твърдят от бранша. Тъй като българският пазар е част от единния европейски пазар,  ликвидирането на конкуренцията на българския пазар ще засегне интересите и на европейските икономически оператори, а  това е нарушение на разпоредбите на Европейското право, гарантиращи свободното движение на услуги и капитал и свободната конкуренция на Вътрешния пазар, аргументират се компаниите.

Недоволство предизвиква и изискването фирмите да предоставят банкова гаранция за изпълнение на своите ангажименти. За дружествата, които трябва да рециклират отпадъците си, но не членуват в организация, гаранцията ще е 100 хил. лв. Допълнително се плащат по 50 000 лв. за площадка за издаване на разрешение за извършване на дейности по третиране на отпадъци от черни и цветни метали.

Подобно изискване има дискриминационен и антиконкурентен характер, тъй като създава имуществена бариера за достъп до пазара на услугите по третиране на отпадъци от черни и цветни метали. С въвеждането на тази регулация се създават предпоставки за възпрепятстване на свободната стопанска инициатива и ограничаване на конкуренцията на пазара, пише в писмото до премиера.

Компаниите заплашват да сезират Европейската комисия поради изложените по-горе нарушения на Хартата на основните права на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека поради засягането със закон на конкретни права на български граждани.

Исканията на рециклиращите фирми повтарят до голяма степен позицията на браншовата организация, Българска асоциация по рециклиране, която бе официално оповестена на 30 май. Два дена по-късно от гражданско сдружение "Природата за хората" излязоха с контра становище, според  което новият закон ще въведе ред в сектора и ще сложи край на ширещите се кражби на черни и цветни метали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.