1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 18 акта след проверка на дейността на горското стопанство на Минерални бани

18 акта след проверка на дейността на горското стопанство на Минерални бани

Един инспектор е уволнен

Един инспектор е уволнен и са съставени 18 акта след проверка на дейността на горското стопанство на Минерални бани, която бе провокирана от снимките на изсечени квадрати в гората край село Сърница. След като снимките предизвикаха недоволство в социалните мрежи заради съмнения за незаконна сеч, експерти обясниха, че става дума за т.нар. възстановителна сеч, но все пак тя не е била извършена напълно правилно.

Последва цялостна проверка за дейността на общинското горско стопанство, извършена от инспектори от Регионалната дирекция по горите (РДГ) - Кърджали. Съставени са 4 акта за неправилно маркирани дървета за сеч и 10 за неизпълнение на технологичния план и неупражнен контрол от частно практикуващи лесовъди.

Санкционирани са и четирима служители на общинското горско стопанство за неправилно маркиране и неправилно издадени позволителни за сеч, като на трима от тях ще бъде отнета регистрацията за упражняване на лесовъдска практика, съобщава Изпълнителната агенция по горите. Стойността на наложените глоби е средно 1000 лева за всеки акт.

За неупражнен контрол дисциплинарно е уволнен и старши горски инспектор на звено "Хасково" към РДГ – Кърджали.

Сечите във всички общински горски насаждения, за които са установени нарушения, са спрени със заповед на директора на РДГ - Кърджали. От Изпълнителната агенция по горите информират, че възобновителната сеч над Сърница е започнала в началото на 2014 г., а оттогава насам са правени няколко проверки, при които има съставяни актове. Последната е от 14 юли, когато е съставен акт за неспазване правилата за сеч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.