18 акта след проверка на дейността на горското стопанство на Минерални бани

Един инспектор е уволнен

Един инспектор е уволнен и са съставени 18 акта след проверка на дейността на горското стопанство на Минерални бани, която бе провокирана от снимките на изсечени квадрати в гората край село Сърница. След като снимките предизвикаха недоволство в социалните мрежи заради съмнения за незаконна сеч, експерти обясниха, че става дума за т.нар. възстановителна сеч, но все пак тя не е била извършена напълно правилно.

Последва цялостна проверка за дейността на общинското горско стопанство, извършена от инспектори от Регионалната дирекция по горите (РДГ) - Кърджали. Съставени са 4 акта за неправилно маркирани дървета за сеч и 10 за неизпълнение на технологичния план и неупражнен контрол от частно практикуващи лесовъди.

Санкционирани са и четирима служители на общинското горско стопанство за неправилно маркиране и неправилно издадени позволителни за сеч, като на трима от тях ще бъде отнета регистрацията за упражняване на лесовъдска практика, съобщава Изпълнителната агенция по горите. Стойността на наложените глоби е средно 1000 лева за всеки акт.

За неупражнен контрол дисциплинарно е уволнен и старши горски инспектор на звено "Хасково" към РДГ – Кърджали.

Сечите във всички общински горски насаждения, за които са установени нарушения, са спрени със заповед на директора на РДГ - Кърджали. От Изпълнителната агенция по горите информират, че възобновителната сеч над Сърница е започнала в началото на 2014 г., а оттогава насам са правени няколко проверки, при които има съставяни актове. Последната е от 14 юли, когато е съставен акт за неспазване правилата за сеч.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.