1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 200 000 хектара гори изгоряха в ЕС

200 000 хектара гори изгоряха в ЕС

Опасност от пожари има и днес

 

200 000 хектара гори са изгорели в ЕС през тази година. Огънят опустоши през цялата 2008 г. 180 000 декара, припомнят експерти.

От началото на 2009 г. огнената стихия бушува най-много в Испания и Италия, Франция, Гърция и Португалия. Необичайно тежко е положението в скандинавските страни, където големи горски пожари избухват много рядко. Заради продължително засушаване и необичайно високите средни температури, съчетани понякога с бурни ветрове, през миналия месец в Швеция са изпепелени над 1200 хектара горски насаждения, а огънят е горял две седмици. В Норвегия е регистриран рекорд -  изгорели са 2700 хектара гори наведнъж, което не се е случвало през последните 50 години, предаде БТА.

Гръцката дирекция по гражданска защита предупреждава за много висок риск днес от възникване на пожари на почти целия остров Крит и на островите Хиос, Самос и Икария. Висок (трета степен) е рискът от възникване на пожари и в Атина, Източна и Западна Атика, Пирея, остров Евбея, източната част на полуостров Пелопонес, на Цикладите. Вече са информирани местните служби, за да бъдат в повишена готовност да реагират при евентуален пожар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.