1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2016-та вероятно ще бъде по-гореща от 2015-та

2016-та вероятно ще бъде по-гореща от 2015-та

Според метеоролозите това се дължи на глобалното затопляне и на влиянието на климатичното явление „Ел Ниньо“

Следващата година ще бъде по-гореща от отиващата си 2015-та. Въпреки рекордно високите температури през тази година прогнозата на британската Метеорологична служба е за нов рекорд.

Средните температури догодина ще бъдат с между 0.72 и 0.96 градуса по Целзий по-високи от средната температура за периода 1961 – 1990 година, която се движеше около14 градуса.

С приключването на 2016 г. ще сме преживели три поредни години, които или са били рекордни по отношение на температурите, или са били близо до рекорда. Според метеоролозите това се дължи на глобалното затопляне и на влиянието на климатичното явление „Ел Ниньо“. Прогнозата на службата във Великобритания не взема под внимание случайни събития, като изригването на вулкани, например. Климатичните промени вече заплашват поне 10 млн. бедни с глад през 2015 г. и 2016-та, предупреди благотворителната организация Oxfam. Това се дължи на сушата и непредвидимите валежи, които се случват заради затоплянето и „Ел Ниньо“. Само в Етиопия над 4 милиона и половина души се нуждаят от хранителни помощи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.