1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2017-та е третата най-гореща година от началото на събирането на метеорологични данни в края на 19-ти век

2017-та е третата най-гореща година от началото на събирането на метеорологични данни в края на 19-ти век

Глобалното затопляне си проличава и при ледовете край Северния полюс

2017-та е третата най-гореща година от началото на събирането на метеорологични данни в края на 19-ти век. Това става ясно от доклада на Националната агенция на океански и атмосферни изследвания на Съединените щати.

Миналата година е била най-горещата, без времето да е било повлияно от феномена Ел Ниньо, при който части от Тихия океан се затоплят, се казва в доклада. Данните показват също така, че концентрацията на парникови газове в земната атмосфера е достигнала рекордно високи нива. В същото време средното морско равнище отново се е покачило и е било със 7,7 сантиметра по-високо от 1993 година.

Глобалното затопляне си проличава и при ледовете край Северния полюс. Измерената през септември 2017-та площ замръзнала морска вода е била с една четвърт по-малка, отколкото през изминалите 20 години. "Морският лед през последните години е тънък и бързо се топи, докато старата и дебела ледена покривка намалява все по-осезаемо", се казва още в документа.

Затоплящите се морета и океани имат отрицателно влияние и върху коралите. Според учените кораловите рифове са сравними с джунглите на сушата, тъй като дават подслон на много водни обитатели. Избледняването на коралите е признак за лошото им състояние и през миналата година е наблюдавано най-вече в Тихия океан. 30 на сто от кораловите образувания по света са силно застрашени, смятат експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.