1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2019 г. беше най-топлата в Европа

2019 г. беше най-топлата в Европа

Според експертите става дума за "несъмнено алармиращи сигнали"

2019-та беше най-топлата година в Европа, показват данните на службата за наблюдение на климатичните промени "Коперник" във Великобритания. В глобален мащаб миналогодишните температури са вторите най-високи, откакто се води такава статистика.

Измерванията на "Коперник" сочат също така повишена концентрация на въглероден диоксид в земната атмосфера. Според експертите става дума за "несъмнено алармиращи сигнали".

През цялата година температурите в Европа са били над средните, без обаче да са поставени нови рекорди за отделните сезони. Въпреки това 2019-та беше по-топла от предишните най-горещи години – 2014-та, 2015-та и 2018-та.

В световен мащаб Аляска и Арктическият регион регистрират значително по-високи температури в сравнение със средните, измерени между 1981 и 2010 година. По-топло е било и над всички други континентални маси, особено над Източна и Южна Европа, южните части на Африка и Австралия. Единствено в някои региони на Канада е било по-студено.

"Последните пет години се нареждат на първите пет места, като през 2019-та е било с 0,6 градуса по-топло от средното", изтъкват учените от "Коперник". За периода между 2015-та и 2019-та година средните стойности са били с малко над един градус по-високи, отколкото в прединдустриалната епоха.

Германия е една от европейските страни с най-горещи дни през миналата година. На 23 места са измерени температури над 40 градуса, а на 25 юли бе поставен и нов рекорд – 42,6 градуса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.