1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2023 г. вероятно ще е най-горещата в историята досега

2023 г. вероятно ще е най-горещата в историята досега

Подобни на европейските са и прогнозите на американската агенция за климата

По всяка вероятност настоящата година ще бъде най-горещата от средата на 19-ти век насам, обявиха от "Коперник", европейската програма за наблюдение на Земята. Според експертите на практика е изключено декември месец да промени нещо, дори и да е по-студен от обичайното. Досегашният температурен рекорд беше поставен през 2016.
 
Подобни на европейските са и прогнозите на американската агенция за климата, според която има 99% вероятност 2023 да постави нов рекорд за средни температури. Но докато не свърши годината нито една официална служба не се наема да даде точни данни.
 
От "Коперник" изтъкват, че през настоящата година вече са поставени температурни рекорди за няколко месеца, сред които и ноември. През този месец на два пъти са измерени стойности, които са с 2 градуса по-високи спрямо прединдустриалната епоха. А декември няма как да бъде извънредно студен, тъй като в Южното полукълбо все още се усеща влиянието на Ел Ниньо, което носи със себе си по-топло време. 
 
До включително ноември средните температури по света бяха с 1,46 градуса над тези от периода между 1850 и 1900 година. А стойностите, измерени през първите 11 месеца на 2023, са с 0,13 градуса по-високи, отколкото през 2016.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.