1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 21 тона отпадъци събраха активисти от Централен Балкан

21 тона отпадъци събраха активисти от Централен Балкан

От 1999 година насам кампанията възпитава в отговорност към природата и планината

Приключи най-голямото почистване на труднодостъпни защитени територии за 15- годишната история на кампанията, стартирана от „За Земята“.

От 13 до 20 юли над 150 доброволци се включиха в акцията на хижите Соколна, Амбарица, Плевен и Тъжа, заслоните Ботев и Маринка, връх Ботев и връх Голям Кадемлия (Триглав) на територията на Национален парк Централен Балкан. Събрани бяха 21 тона отпадъци, от които 8,3 тона метал и 1,3 строителни отпадъци. Кампанията протече в три отделни паралелни лъча, които се сляха на хижа Тъжа.

Успехът на чистенето се дължи на пълната подкрепа и сътрудничество от Дирекцията на Национален парк "Централен Балкан" и парковите служители на терена, както и на съдействието на всички хижари по трасето на трите лъча. Въпреки всеотдайността и усилията на доброволците след нас останаха още неизчистени сметища и горски склонове, отбелязват от „За Земята“.

От 1999 година насам кампанията възпитава в отговорност към природата и планината. Посланието е “Боклукът в раницата” достигна до много посетители на парковете, но проблемът с управлението на отпадъците в защитените територии не може да бъде разрешен само с инициативата на „За Земята“. Необходимо е съдействие и разбирателство между отговорните институции, като МОСВ, парковите дирекции, БТС, хижари и други работещи в парка.

„Нужна е и промяна в отношението на всеки един от нас към отпадъците, в което се стремим към тяхното предотвратяване и смаляване, както в града, така и в планината“, казват от сдружението.

Кампанията “Нулеви отпадъци” работи в тази насока и дава реални предложения за свиване на количеството боклук до минимум. Това е и крайната цел на инициативата – живот без боклук; потребление, коeто щади ограничения капацитет на природните ресурси, с които разполагаме.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.