1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2,2 км водопровод в центъра на Раднево се подменят с безизкопна технология

2,2 км водопровод в центъра на Раднево се подменят с безизкопна технология

Тръбите са изцяло амортизирани и загубите на вода са големи

Започва подмяна на 2,2 км водопровод, захранващ централната градска на Раднево и кв. Гипсово. Подмяната се реализира със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в рамките на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от ВиК ЕООД Стара Загора“ и е на общата стойност близо 122 млн. лв.

Чрез проекта ще бъде заменена голяма част от старите етернитови тръби на Раднево, с което се гарантира по-надеждно водоснабдяване и по-малко аварии. Към момента дължината  на  цялата  градска  разпределителна  мрежа е 47 км, като от тях само 48 % са изпълнени от полиетиленови тръби, а останалите над 50 % са от етернит, стомана и други. Тръбите са изцяло амортизирани и загубите на вода са големи.

Реконструкцията на вътрешната разпределителна мрежа ще се извърши по безизкопна технология, подходяща за полагане на тръби под главни градски пътища, без разрушаване на асфалтовата настилка. Хоризонталният сондаж има ниски нива на шум, прах и вибрации и няма да наруши ежедневния трафик на гражданите на Раднево.

Работата по обекта беше открита с официална церемония. Предстои и извършването на ремонт на външен довеждащ водопровод от водна кула „Ковач“ до ревизионна шахта „Знаменосец“ за гр. Раднево, както и изграждане на нови дълбоки тръбни кладенци в землищата на селата Хан Аспарухово и Горно Ботево.

Освен обектите на територията на Раднево, в рамките на проекта се извършват и реконструкции на водопроводни и канализационни мрежи в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. Изпълнението на всички дейности трябва да приключи в края на 2023 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.