227 килограма негодни батерии от домакинствата събраха за седмица две училища в Пазарджик

Събраните опасни отпадъци ще бъдат предадени на рециклираща компания

РИОСВ – Пазарджик инициира и проведе от 21 до 29 ноември акция за събиране и предаване за рециклиране на негодни батерии от домакинствата. Така беше отбелязана Европейската седмица за намаляване на отпадъците ‘2017. В кампанията се включиха служители на РИОСВ и учениците от пазарджишките СУ „Д-р Петър Берон” и НУ „Васил Друмев”, подпомагани и насърчавани от учители и родители. Общото количество на събраните опасни отпадъци е 227 килограма.

Акцията  на екоинспекцията се превърна в съревнование между класовете за най-голямо количество предадени батерии. Спечели го IIб клас със събрани 84 кг. батерии, следвани от VIII клас, събрали близо 66 кг., IIIв –  12,5 кг., VIа – 12 кг. и др.  В СУ „Д-р Петър Берон” бяха събрани 188 кг. от общото количество негодни батерии.

Събраните опасни отпадъци ще бъдат предадени на рециклираща компания, която предостави на екоинспекцията и  училищата контейнери за събиране на негодни батерии и презентация за ползите от рециклирането им. Това спестява природни ресурси, енергия, вредни въздействия върху въздуха и водите. За проявеното зелено мислене в действие учениците бяха поощрени с много награди.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ECHO) е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.