1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2,8 млн. хектара горски масиви изгоряха в Сибир

2,8 млн. хектара горски масиви изгоряха в Сибир

Армията се е включила в помощ на пожарникарите

Близо 3 милиона хектара гора станаха жертва на опустошителните пожари в Сибир. По данни на московското министерство на околната среда площта е по-голяма от миналогодишната. Властите съобщават за общо 147 огнища, като най-засегнат е районът около езерото Байкал.

По нареждане на руския президент Владимир Путин в гасенето са се включили и военни. Армията е изпратила 10 самолета и 10 хеликоптера в помощ на пожарникарите от Красноярск. В момента с огъня се борят повече от 2 хиляди и 700 души, сред които и парашутисти. На сателитни снимки, публикувани от военното министерство, ясно се виждат пожарите и издигащият се над тях дим.

Именно пушекът е причина за най-голямото притеснение сред населението в Сибир. Десетки са потърсили медицинска помощ заради затруднено дишане и други оплаквания. На места хората протестираха с искането властите да ги защитят по-добре. Според министър-председателя Дмитрий Медведев няма непосредствена опасност за здравето на хората.

Гъстият дим вече обхвана и по-големи градове. Спрени са гражданските полети, а еколози прогнозират, че при неблагоприятни ветрове пушекът може да достигне и Москва, която е на 1800 километра на Запад.

Метеоролози предупреждават, че заради климатичните промени подобни пожари ще стават все по-често. Със затоплянето на климата и засушаването дори северните региони на планетата вече не са защитени от огнени стихии. Към това се прибавя и един порочен кръг, при който вятърът отнася саждите от пожарите в Сибир към Северния полюс, където те падат върху леда и по този начин влошават способността му да отразява слънчевата светлина. В резултат на това ледовете се топят по-бързо и засилват глобалното затопляне.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.