1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 3 318 водолюбиви прелетни птици от 21 вида зимуват в язовир "Огоста"

3 318 водолюбиви прелетни птици от 21 вида зимуват в язовир "Огоста"

Снимка:

Това сочат данните от 35-то ежегодно среднозимно преброяване, организирано в цялата страна

3 318 водолюбиви прелетни птици от 21 вида зимуват в язовир "Огоста". Това сочат данните от 35-то ежегодно среднозимно преброяване, организирано в цялата страна. В Монтана и Видин то бе извършено от експерти на Регионалана инспекция по околната среда и водите и Българското дружество за защита на птиците през почивните дни.

В река Дунав в района на Видин са преброени 1 928 водоплаващи от 15 вида. Най-многочислени са зеленоглавите патици, лиските и големите корморани. Срещат се и зимни бърнета, речни чайки, фишове, големи гмурци, гларуси, качулати потапници, сиви и бели чапли, черноврат и малък гмурец, звънарки и др.

На брега на река Дунав при с. Кошава, обл. Видин по време на акцията е забелязан морски орел, който е рядък и защитен вид за България.  Освен него в реката близо до  Лом преброителите видели къдроглав пеликан, а при Ново село и с. Връв плували и 5 неми лебеда.

На европейско ниво оценките се извършват от Birdlife International, а на национално ниво - от МОСВ и ИАОС.

По време на преброяването не са установени нарушения на разпоредбите при ловуване, регламентирани в Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за биологичното разнообразие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.