1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 32 птици от защитени видове са настанени в спасителния център в Стара Загора

32 птици от защитени видове са настанени в спасителния център в Стара Загора

След оказана помощ от специалисти, в естествена среда са пуснати четири лебеда и един червеноврат гмурец

През февруари поради изключително ниските температури и замръзването на водоемите в регионалните инспекции от РИОСВ са постъпили сигнали за намерени бедстващи защитени видове птици, съобщиха от МОСВ.

От РИОСВ в Бургас, Варна, Русе, Пазарджик и Велико Търново, със съдействието на граждани и на Българското дружество за защита на птиците са настанени 32 птици от защитени видове в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. След оказана помощ от специалисти, в естествена среда са пуснати четири лебеда и един червеноврат гмурец. От РИОСВ - Велико Търново в центъра са изпратени и два къдроглави пеликана. Вероятна причина да са в този район на страната са ниските температури и замръзването на река Дунав, около която обикновено зимува малка част от популацията. Птиците са пострадали по време на миграция на юг.

От експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите през февруари са проверени 876 обекта и са дадени 607 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 47 акта, от които 12 за неизпълнени предписания. Издадени са 70 наказателни постановления на обща стойност 152 700 лв. За констатирано увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 24 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции, в това число и за предходни месеци са 151 000 лв.

РИОСВ - Варна е наложила санкция в размер на 19 743 лв. на "ВиК - Варна" ООД за замърсяване на водите на Черно море от пречиствателната станция "Златни пясъци". С 2000 лв. РИОСВ - Хасково е санкционирала ТЕЦ ,,Марица - 3" АД, гр. Димитровград за изпускане на замърсени отпадъчни води в река Марица. РИОСВ - Перник е санкционирала с 15 000 лв. дружеството "Алди – Мекс" ЕООД за неизпълнение на условия в издаденото разрешително за дейности с отпадъци. Санкция в размер на 10 000 лв. е наложена на "Родопа Шумен 1884" АД гр. София от РИОСВ - Шумен за неизпълнение на условията в комплексното разрешително. Установено е, че резервен котел е работил в нарушение на разрешителното с дизелово гориво и животинска мазнина. Констатирани са и превишения на нормите на индивидуалните емисионни ограничения в изпусканите отпадъчни води.

Целия материал за извършените проверки от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.