1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 390 млн. лв. се отпускат от ОП "Околна среда" за обновяване на градския транспорт в няколко общини

390 млн. лв. се отпускат от ОП "Околна среда" за обновяване на градския транспорт в няколко общини

В 30 града на страната има превишение на нормите за замърсяване на въздуха

390 млн. лв. се отпускат от програма "Околна среда" за обновяване на градския транспорт в няколко общини. В 30 града на страната има превишение на нормите за замърсяване на въздуха. Затова аргументът за отпускане на средства за обновяване на градския транспорт е, че така ще се намалят вредните емисии. Избрани са само 5 общини.

Зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева обясни в ефира на БНР условията за получаване на пари по програмата - общините да имат разработени интегрирани планове за градски транспорт и общини, в които оперират общински превозвачи. По думите й 5 общини отговарят на тези критерии – Варна, София, Плевен, Стара Загора и Бургас. Василева е категорична, че принадлежността на кметовете към една или друга политическа сила няма никакво значение.

Перник също е един от градовете, в които често има превишение на замърсяването на въздуха, но не е сред общините, които могат да получат пари за обновяване на градския транспорт. Василева обясни, че това е така, защото градът няма разработен план за интегрирано развитие на градския транспорт. Кметът на Перник Росица Янакиева обаче отрече това твърдение и заяви категорично, че общината отговаря на критериите. По думите й за обновяване на тролейбусния транспорт в Перник са необходими около 15 млн. лв.

За Столична община ще бъдат отпуснати около 150 млн. евро за закупуване на нови превозни средства за градския транспорт от програма "Околна среда". С тези средства ще бъдат закупени влакове за метрото, трамваи и автобуси. Идеята е да се модернизират транспортните средства и оттам да се намали замърсяването на околната среда, обясни в интервю за "Хоризонт" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. В момента текат тръжни процедури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.