1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 40 екоинспектори за град Сливен са назначени от общината

40 екоинспектори за град Сливен са назначени от общината

Градът е разделен на 10 района и във всеки от тях работят по четирима души

40 екоинспектори за град Сливен са назначени от общината преди месец. Те имат ангажимент да наблюдават за нарушения на общинските наредби за управление на отпадъците, за озеленените площи, за обществения ред и за кучетата. Екоинспекторите имат право да съставят актове на нарушителите. Пред Дарик началникът на отдел „Екология" Красимира Стойчева заяви, че инспекторите са обучавани в продължение на два месеца.

Градът е разделен на 10 района и във всеки от тях работят по четирима души. По-големите квартали са разделени на две като „Клуцохор", „Дружба", „Ново село" и „Комлука". Инспекторите обхождат обектите по двама, носят баджове и трябва да се легитимират пред гражданите. Идеята е първоначално хората да бъдат предупреждавани за извършеното от тях нарушение и да им се даде срок от два-три дни, за да го коригират. След това се издава предписание. Ако и то не бъде спазено, инспекторите съставят акт. „Досега нямаме случаи гражданите да не изпълняват съветите на инспекторите", каза Стойчева.

Освен в града, по един екоинспектор има и в 15 села. Създаването на група от екоинспектори е наложено от необходимостта да се осъществява ефективен контрол за опазване чистотата на околната среда. Назначаването на хората е по програма между общината и Бюрото по труда. Продължителността на проекта е една година. От общината се надяват той да работи добре, за да бъде продължен за повече време. Стойчева призова гражданите да подхождат с разбиране и без агресия. Тя сподели, че преди дни един от екоинспекторите е бил нападнат от жител на село Самуилово, който изхвърлял боклука си на нерегламентирано за това място. След като инспекторът му направил забележка, нарушителят го ударил в устата и счупил велосипеда му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.