1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 40 хил. зрители събра вонящо цвете във Вашингтон

40 хил. зрители събра вонящо цвете във Вашингтон

Снимка:

В неделя след шестгодишна пауза цъфна гигантският Titan arum

Четирийсет хиляди любопитни се извиха на опашка пред Ботаническата градина във Вашингтон, за да усетят уханието - не, ами вонята на най-смърдящото цвете на света. В неделя след шестгодишна пауза цъфна гигантският Titan arum, наричан още "трупното цвете" заради специфичната си миризма.

Броят на посетителите този ден е бил двойно по-голям от обичайния в градината, съобщи CBS. От сайта на парка се вижда, че работното време продължава да е удължено днес и утре специално за случая. Управата е предала на живо он лайн и разцъфването, но за късмет само в образ и звук. Входът за ботаническата градина във Вашингтон е свободен, пише "Дневник".

Гигантското растение, което достига 4 м височина, цъфти извънредно рядко. Цикълът му на цъфтеж не може да бъде прогнозиран, понякога е достатъчно прекъсване от година, друг път замира  за десетилетия. Обикновено цъфти през летните месеци, тъй като изисква висока влажност и денонощно високи температури.

Специфичната миризма на Titan arum някои свързват с гниеща плът, други с мириса на разкапана глава  лук, трети - с развалена риба. Цъфтежът продължава около 48 часа, но зловонието е най-силно в първите 12 часа, а след това постепенно затихва.

Родина на цветето са тропическите гори на Индонезия, най-вече остров Суматра, а за пръв път е открито за представителите на Запада през 1878 г. В наши дни в естествена среда практически не се намира, изкоренено именно заради най-забележителното си днес качество. Миризмата е отблъскваща за хората, но привличва опрашващите цветето бръмбари и мушици.

В градината в столицата на САЩ има 14 представителя на този растителен вид, но това е първото цвете от 2007 г. насам. По-рано този месец същият цвят се появи в Националната ботаническата градина на Белгия и увеличи трафика 10 пъти - над 5000 души се стекоха да видят и да помиришат зловонния гигант. 

Според съобщения в медиите цветето може да бъде видяно в лондонската "Кю гардън" и в ботаническата градина на Бон.

Трудно бихте го отглеждали в дома си, предупреждават вашингтонските ботаници, защото то изисква специални условия, горещина както през деня, така и през нощта, и голямо пространство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.