1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 40% от територията на Европа е заета с гори

40% от територията на Европа е заета с гори

От територията на ЕС селскостопанските площи заемат 24%

Горите заемат 39% от територията на Европа – сочат най-новите данни на Евростат, изготвени в рамките на мащабен проект от 2009 г., в който за съжаление България и Румъния не вземат участие. Най-гористи от европейските страни са Финландия (68%), Швеция (66%), Словения (63%), Естония (55%) и Латвия (52%).

В България според актуални данни на Изпълнителната агенция по горите процентът на лесистост е около 34%, тоест е чувствително под средния за Европа. Въпреки че отговорните ведомства обикновено се стремят да представят като водещо мястото ни в Европа по дял на горите, действителността очевидно е различна. Новите данни за горската площ в ЕС поставят в различна светлина също и правителствените политики по горите в България, като предложеният нов Закон за горите вече беше остро критикуван от екологичните организации.

В рамките на проекта, наречен LUCAS, европейските статистици са установили, че 2% от европейските земи са пустеещи. Най-голям е делът на пустеещите земи в Испания и Португалия, съответно 5% и 4%.

Селскостопанските площи заемат 24% от територията на ЕС, като в Дания този дял достига 48%, а в Унгария 47%. Ливади и пасища са 20% от европейските земи, като в Ирландия делът им достига 61%, а в Британия пасищата са 42%. Храсти заемат 6% от европейската територия, а вътрешни водни площи и влажни зони 5%.

По начин на социално – икономическото й ползване, 40% от територията на Европа се използва за селско стопанство, а 30% за горско стопанство, изчислили са още статистиците.

 

Етикети гори, Европа, площ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.