1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 42 000 декара горски масиви в землищата на общините Видин и Бойница са нападнати от гъсеницата гъботворка

42 000 декара горски масиви в землищата на общините Видин и Бойница са нападнати от гъсеницата гъботворка

Ако до средата на май не започне борбата с вредителите, горите ще останат без листа и има опасност да загинат

42 000 декара горски масиви в землищата на общините Видин и Бойница са нападнати от гъсеницата гъботворка. Ако до средата на май не започне борбата с вредителите, горите ще останат без листа и има опасност да загинат, съобщи БНР.

Нападнатите от гъботворката гори са в землищата на селата Войница, Цар Петрово, Бела Рада, Пешаково, Раброво, Бойница, Градец и Каниц, установи  назначената от Областната администрация комисия от специалисти. За да остане едно дърво без листа, е достатъчно в короната му да бъдат открити 2 купчинки с яйцата на гъсеници.

При днешния оглед са установени между 27 до 37 мъхести гнезда на отделни дървета, каза инж. Радослав Николов - заместник-директор на горското стопанство във Видин. Всеядният неприятел започва да яде листата на дърветата от върха и слиза към долната част на короната, а последното нападение на горите от гъботворка е било през 2005 година, отбеляза Сашка Георгиева, началник на Отдел "Растителна защита".

За спасяването на горските масиви от вредителя и за ограничаване на разпространението му и в овощните градини се предвижда авиохимична обработка, за която са необходими около 200 000 лева, а оптималният срок за ефективна борба е средата на май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.