1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 4635 декара гори, сухи треви и храсти е обхванал пожарът край Вакарел

4635 декара гори, сухи треви и храсти е обхванал пожарът край Вакарел

Над 20 горски служители и 24-ма огнеборци са участвали в потушаването на огъня

Пожарът в района на Вакарел, който възникна на 13 септември, е обхванал общо 4635 декара гори, сухи треви и храсти. От тях 135 декара е засегната горска площ с широколистни и иглолистни култури, по данни на Изпълнителната агенция по горите. Броят на фиданките, изгорели в огнената стихия, е 15 500 бр. От засегната горска площ, 74 декара са изгорелите треви, храсти и мъртва горска постилка около тях. 61 декара от пожара е бил върхов и вероятно ще се наложи засегнатите дървесни видове да бъдат възстановени.

При низовия пожар гората обикновено се възстановява след пожара, докато при върховия е необходимо почистване на терена и последващото възобновяване.

Над 20 горски служители и 24-ма огнеборци са участвали в потушаването на огъня. В гасителните действия са използвани 7 противопожарни автомобила, 4 специализирани автомобила за гасене на горски пожари, 2 противопожарни автоцистерни. Включен е бил и военен хеликоптер, който е извършил полети за непосредствено подаване на вода по фронта на пожара.

Опожаряване на стърнища е основната причина за възникването на пожара. На мястото на възникналия огън е осигурено постоянно наблюдение за недопускане на възобновяването му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.