1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 48% от горските пожари са предизвикани от човешка небрежност

48% от горските пожари са предизвикани от човешка небрежност

Към този момент са регистрирани около 75 горски пожари, при което са засегнати малко над 2400 дка

Данните за пожарите тази година в горските територии са доста добри. Към този момент имаме регистрирани около 75 горски пожари, при което са засегнати малко над 2400 дка, като за същия период на миналата годината имахме регистрирани 11600 дка и около 220 пожара. Това заяви в предаването „Преди всички" на БНР Владимир Константинов - държавен експерт в Изпълнителната Агенцията по горите.

„Първо трябва да отчетем климатичните условия на страната. Юли беше влажен, но от началото на август вече имаме доста тежка ситуация и висок риск от възникване на пожари, както в земеделските, така и в горските територии. Мога да кажа, че както нашите екипи, които са специализирани в горските и ловни стопанства, така и съвместната ни дейност с колегите от "Пожарна безопасност и спасяване" са на много добро ниво. Организацията е изчистена и имаме готовност поотделно и съвместно да реагираме на всеки възникнал пожар. Разполагаме със статистика за пожарите. Тя показва, че от възникналите 75 пожара само един е възникнал по естествен път - от мълния. Всички останали са плод на човешко действие или бездействие. 27% са възникнали от опожаряване на растителност, стърнища или ливади, 48% са от човешка небрежност и 23% са по неизвестни причини. Само 1,5% са естествени", коментира той.

„Общо взето сходни са цифрите и за предходни години. Умишлените палежи през т.г. са 4 на брой. В сравнение с предходните години умишлените палежи са намалели сериозно. Това се дължи, както на липсата на интерес към износ на горена дървесина извън територията на страната, така и на нашите мерки, които взехме през годините и на работата ни с обществеността. Това не бива да ни успокоява и ние продължаваме и тази година със съвместни кампании. В момента проверяваме готовността си за незабавна реакция. От м.г. разполагаме с 48 високо проходими автомобили за първоначална атака на горски пожари. Те са разпределени в най- застрашените пожароопасни райони. Готови са екипите ни. Дейността им е много ефективна. Отделно проверяваме степента на изпълнение на противопожарните мероприятия от държавните и общинските структури, които са собственици на гори. Да сега отчитаме много добро изпълнение -на 80-100%", обяснява Владимир Константинов.


По Закона за горите всяко едно кметство трябва да имат група от доброволци, които при нужда да помагат, смята той. Това е задължение на кметствата и общините. Обучението и структурирането на тези групи е тяхно задължение. И ние никога не отказваме специализирани курсове, съвместно с колегите от "Пожарна безопасност", защото е опасно да се викат за помощ хора, които не са подготвени за действия при опасни пожари. Останаха още няколко седмици, които ще са рискови за горски пожари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.