1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 503,65 мегавата са инсталираните мощности от вятърна енергия у нас

503,65 мегавата са инсталираните мощности от вятърна енергия у нас

Това съобщи председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков

Влезлите в експлоатация "зелени" енергийни мощности към момента са общо 2746,91 мегавата. От тях 503,65 мегавата са инсталираните мощности от вятърна енергия, като се очаква до края на годината да се увеличат с още 150 мегавата. Фотоволтаичните мощности са 60,47 мегавата и се предвижда да нараснат до края на месеца с още 100 мегавата. 

Водноелектрическите централи (ВЕЦ), които работят към момента, са 2183 мегавата, от които микро ВЕЦ са 47,16 мегавата, малките ВЕЦ - 193,38 мегавата, а големите ВЕЦ (с мощност над  десет мегавата) - общо 1942 мегавата. 

Това съобщи председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков, цитиран от БТА, в рамките на работна среща "Зелената енергия - между бизнеса и политическата зрялост по време на криза".

От асоциацията ще поискат проверка на законността на подписаните предварителни договори за присъединяване към мрежата на "зелени" мощности. Според Киряков през следващата година ще има нова поправка на Закона за възобновяемите енергийни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.