1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 522 нерегламентирани сметища са премахнати по време на кампанията „Да изчистим България”

522 нерегламентирани сметища са премахнати по време на кампанията „Да изчистим България”

305 910 души са се включили в инициативата

305 910 души са се включили в кампанията „Да изчистим България”, каза за bTV Мария Лазарова, човекът, който дирижираше инициативата. Хиляди българи, които почистиха пред дома си, пред входа, пред блока не влизат в тази статистика.

Данни за количеството на извозените в депата боклуци се очакват на 15 май, когато Министерството на околната среда и водите ще изнесе официална информация. До момента липсват данни единствено за област Варна.

„Очаквахме много голяма подкрепа, но никой не е очаквал толкова истинска, толкова естествена, никой не е очаквал това желание на българина да бъде активен,” коментира Мария Лазарова.

„Хората взеха много присърце кампанията”, каза Емил Чолаков, който беше водещ на концерта, с който завърши голямото чистене в събота. Според него в кампанията не са взели участие само онези, които не хвърлят толкова боклуци, каквито предположения се чуха. Мария Лазарова отбеляза, че пример за това е Враца, където, въпреки застаряващото население на града, има рекордно участие – 18 хил. души са се включили в почистването. 

Хиляди се стекоха и на благодарствения концерт пред НДК в София, след който кошовете в района бяха препълнени, но обичайната картина на безразборно пилеещи се боклуци след подобни прояви я нямаше.

522 нерегламентирани сметища са премахнати от територията на страната по време на кампанията „Да изчистим България”. Според мениджъра на проекта имено те са един от големите проблеми, когато става дума за боклука в България. Друг проблем са огромните купчини строителни отпадъци, каквито бяха открити в района на Дендрариума на Витоша.

На нерегламентираните сметища има много строителни отпадъци, посочи Мария Лазарова. По думите й те са в основата на този тип замърсяване. Заради таксите, които се плащат за извозването им, хората си спестяват тази отговорност.

В чистенето активно се включи и бизнеса. В кампанията на bTV участваха около 2 500 фирми, както и 10 браншови организации. Хиляди трактори и камиони извозваха боклук в цялата страна.

Според Емил Чолаков кампанията има траен ефект. На местата, където е чистено миналата година, тази година са събрани много по-малко боклуци. „Това, което искаме да постигнем, не е само за един ден, а трябва да остане като тенденция, като промяна в начене на мислене – да спрем да изхвърляме и цапаме”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.