1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 550 млн. евро са готови да инвестират френски компании в бъдещ ски курорт в Рила

550 млн. евро са готови да инвестират френски компании в бъдещ ски курорт в Рила

Идеята е в начален етап

Френската хотелиерска група Accor, международният оператор на ски курорти PGI Management, българското строително дружество "Маркан" и други компании са готови да инвестират в бъдещ скикурорт, който ще се намира между Сапарева баня и село Говедарци, пише "Капитал Daily" в днешния си брой. 

Сред партньорите са още Schneider Electric, както Cluster Montagne - асоциация, обединяваща големите планински инвеститори във Франция. Проектът е на обща стойност 550 млн. евро. Идеята е в начален етап и още няма реално внесен проект за разглеждане от държавни институции, но в подготовката вече са вложени 1 млн. евро, информира изданието. 

Българо-френският проект "Дестинация Рила" предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, а хотелите ще са с между две и пет звезди. Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно. За сравнение - във всички ски курорти в България почиват около 330-350 хил. туристи на година. Инвеститорите предвиждат в курорта да бъдат въведени и първите в България зони, свободни от автомобили. В бъдещия курорт - до шест години, ще се открият над 8 хил. работни места. 

В края на миналата седмица във вестникарско интервю зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев спомена за подготвяна инвестиция в размер на 650 млн. евро в българския туризъм, без да даде каквито и да било подробности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.