1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 6000 проверки е направила Българската агенция за безопасност на храните от 30 март до 6 април

6000 проверки е направила Българската агенция за безопасност на храните от 30 март до 6 април

Над един тон храна е конфискувана и унищожена

6000 проверки е направила Българската агенция за безопасност на храните от 30 март до 6 април. Това каза пред радио „Фокус” д-р Йордан Войнов, директор на агенцията.

Той посочи, че десет обекта са затворени и над един тон храна е конфискувана и унищожена. Д-р Войнов подчерта, че голямото количество иззета храна за една седмица е притеснително, въпреки че в сравнение с миналата година е по-малко. Той призова потребителите да пазаруват само от регламентирани обекти.

Агнешкото месо трябва да има печат, яйцата трябва да бъдат маркирани, тъй като доста нелоялни търговци ще се опитат да реализират печалби от храни с неизяснен произход, без маркировка. Това е и констатацията от проверките ни – продължават да се предлагат храни без маркировка, с неизяснен произход, с изтекъл срок на годност, което е недопустимо и опасно за потребителите”, каза д-р Йордан Войнов.

Той добави, че усилените проверки във връзка с предстоящите празници ще продължат до Гергьовден. "Ще има мобилни екипи и ще се работи без прекъсване и в празничните дни", уточни Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.