1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 64 крайбрежни ивици ще останат неохраняеми тази година

64 крайбрежни ивици ще останат неохраняеми тази година

Повечето от тях са по Южното Черноморие

11 нови плажа са се образували по Южното Черноморие, като предстои те да получат имена. Това сочат резултатите от заснемането на плажовете на територията на Бургаска област, съобщиха от местната областна администрация. Седмица преди официалното откриване на летния сезон в курортите окончателните данни показват, че 64 крайбрежни ивици ще останат неохраняеми тази година. Повечето от тях също са по Южното Черноморие.

Нови плажове

След като в края на зимата стана ясно, че северният плаж в Приморско на практика е изчезнал, "изяден" от бурното море, сега се оказва, че природата е компенсирала с образуването на нови ивици. Заснемането на крайбрежието, което се извършва от областната управа в Бургас, е показало цели 11 нови ивици. От тях пет се намират на територията на община Несебър, а останалите край Царево. От местната администрацията съобщиха, че предстои те да бъдат кръстени, като в  момента за именуването им текат обществени обсъждания.

Близо 70 неохраняеми ивици

През това лято от около 200 плажни ивици близо 70 ще останат неохраняеми, сочи пък окончателният списък на министерството на регионалното развитие. Общините трябва да поставят предупредителни табели на всяка от тях. Бройката плажове без концесионер или наемател е сходна с миналогодишната, като повечето от тях са обявявани много пъти безуспешно на търгове, отбелязва "Капитал дейли". Обикновено неохраняеми oстават малки плажове или такива извън курортите и населените места. През годините обаче сред тях е имало и атрактивни ивици, търговете за които са се провалили заради високи цени. От списъка на регионалното министерство се вижда, че повечето от неохраняемите плажове са по Южното Черноморие.

Оптимистичен сезон

В предстоящата седмица туристическият сезон ще бъде официално открит във всички курорти. Предварителните данни на хотелиери и туроператори сочат оптимизъм за сезона, като се очаква и малък ръст на почиващите туристи. Според данните чужденците по Черноморието ще бъдат до 3-4% повече от миналата година, като по-голям ще е ръстът от източните пазари - предимно Русия и Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.