1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 65% рециклиране на пластмасови опаковки е достижима цел

65% рециклиране на пластмасови опаковки е достижима цел

Ново проучване определя набор от мерки и необходими инструменти, които ще доведат до постигането на тази

Ново проучване на Plastics Recyclers Europe показва, че 65% цел за рециклиране на пластмасови опаковки до 2025 г. е достижима. Проучването определя набор от мерки и необходими инструменти, които ще доведат до постигането на тази степен на рециклиране.

Предложените мерки се фокусират върху подобряване качеството и капацитета за сортиране на отпадъци от пластмасови опаковки в ЕС. Допълнителна мярка, като например "Дизайн за рециклиране", би увеличила възможността за рециклиране на пластмасовите опаковки на пазара и би намалила разходите за сортиране и рециклиране. Законодателни стимули и ефективна комуникация по веригата, които да позволят по-голямо усвояване на рециклираните материали са част от препоръчаните мерки. Те биха довели до повишаване качеството на произведените рециклати и в крайна сметка ще повишат доверието на потребителите в рециклираните продукти.

Проучването също така подчертава екологичните, социалните и икономически ползи от повишената степен на рециклиране. Замяната на първични с рециклирани пластмаси ще спести 80% от въглеродните емисии, ще създаде 115 400 работни места и допълнителни 1 млрд. евро икономически ползи.

Предложените мерки и свързаните с тях ползи са ясни показатели за това защо законодателите трябва да се стремят решително към амбициозната цел, която да позволи влагането на пластмасите отново в производствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.