1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 74 % от хората по целия свят подкрепят създаването на защитена зона в Арктика

74 % от хората по целия свят подкрепят създаването на защитена зона в Арктика

71 % от участвалите в проучването се обявяват срещу добива на петрол в арктическите води

74 % от хората по целия свят подкрепят създаването на защитена зона в международните води около северния полюс, показа проучване. За това информира на сайта си „Грийнпийс”-България.

Проучването, поръчано от световната организацията е проведено в 30 страни на 6 континента. Данните показват, че 71 % от участвалите в проучването се обявяват срещу добива на петрол и друга тежка индустрия в арктическите води.

"Днес нашите лидери получиха силен сигнал, че хората искат да има действия, които защитават Арктика. Сега лидерите имат и мандата, и възможността да действат – за климата и за Арктика.” – коментира Куми Найду, изпълнителния директор на „Грийнпийс”

Едновременно с излизането на резултатите от проучването – катерачи и активисти изкачиха най-високите места и планини по целия свят, за да поискат от правителствата да направят запазването на Арктика приоритет. Сред тях са най-високият връх в Нова Зеландия – Руапеху; други окачиха огромен банер на 150-метрова сграда в Банкок. В Китай посланието бе поставено на Великата китайска стена.

В България активисти се покачиха на Седемте Рилски езера, за да отправят посланието „Спасете Арктика”.

През последните 2 месеца (юли и август) над 900 влиятелни хора са подписали т.нар.  Арктическа Декларация -  сред тях епископа Дезмонд Тату и актрисата Ема Томпсън. До средата на септември делегации, водени от „Грийнпийс” ще представят исканията на Арктическата Декларация в посолствата на Арктическите държави по света./Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция, САЩ/.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.