1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 8000 бездомни котки са проблем в Пловдив

8000 бездомни котки са проблем в Пловдив

Предстои търсенето на средства за приют за повече безстопанствени животни

За разлика от София не кучетата, а 8000 бездомни котки са по-големият проблем при нас. Това обясни пред "Дневник" д-р Иван Шиков, който е директор на Зооветеринарния комплекс в Пловдив. Проблемът не е нов, но продължавал да се задълбочава, защото имало граждани, които изхвърлят на улицата котета.

Котките могат да раждат няколко пъти годишно по 7-8 малки. Това са повече нови бездомни котки спрямо възможността за възпроизводството на кучетата, обясни още директорът. В Пловдив има приета програма за справянето с проблема, според която животните се кастрират. Котките са преносители и на много заболявания, обясни Шиков.

За сравнение в три пъти по-големия по територия град София има общо над 9000 бездомни кучета. За бездомните котки в столицата няма официални данни.

Безпризорните кучета пък са около 700 според последното преброяване от края на 2009 г. От днес в града под тепетата ще бъде отворен първият приют за 35 кучета. От общината са използвали стара сграда и били спазили всички изисквания на Министерството на земеделието и храните. Така са успели да получат лиценз.

Д-р Шиков обясни, че предстои търсенето на средства за приют за повече безстопанствени животни. Наистина сумата за построяването е приблизително, колкото кмета на София Йорданка Фандъкова обяви - 6 млн. лева, коментира пък управителят на звено "Безстопанствени животни" Веселин Бекирски.

Последният случай с нападнат от куче в Пловдив е от края на миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.