1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 84 акта по Закона за горите са съставени в Област Русе от началото на годината

84 акта по Закона за горите са съставени в Област Русе от началото на годината

В сравнение със същия период на миналата година актовете са се увеличили с над 20%

Анализ на дейностите по опазването на горите през първото полугодие на 2011 г. беше представен на заседание на Консултативния съвет по опазване на горите и дивеча в Област Русе. Беше отчетено, че за първото полугодие на територията на областта са проверени 85 сечища, 110 дървопреработващи фирми, складове и борси за дървесина, 708 МПС, 215 каруци, 582 физически лица, 5 ловни дружини, 39 ловци, 141 риболовци и 5 изкупвателни пункта за билки, съобщава Дарик радио.

За откритите нарушения са съставени 92 акта, от които 84 по Закона за горите, 2 по Закона за лова и опазване на дивеча, 5 по Закона за рибарството и аквакултурите и 1 по Закона за лечебните растения. Голямата част от актовете са за транспортиране и съхранение на немаркирана или без документ дървесина. Нарушенията са за малки количества 0,5 – 1 м3. Издадени са 75 наказателни постановления /на останалите 17 акта също ще бъдат издадени НП/, с които са наложени глоби и обезщетения за 6830 лв.

В сравнение със същия период на миналата година актовете са се увеличили с над 20%.

До момента на територията на областта има възникнал 1 горски пожар в ДГС-Бяла на площ от 10 дка, без да са нанесени щети на гората. Запалването е станало през месец март, още преди обявяване на пожароопасния сезон, в следствие на опожаряване на стърнище в съседство с гората.

Във всички населени места има изградени доброволни формирования за гасене на горски пожари от по 5-10 човека.

В края на заседанието се прие решение за извършване на съвместни проверки с РИОСВ, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Дирекция „Инспекция по труда”, Областна дирекция на МВР, НАП и Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” на складовете за продажба на дърва за огрев и за преработка на дървесина, на ловните дружинки относно редовността на притежаваните от тях разрешителни и други относими документи, на водоемите за любителски риболов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.