1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 9 морски орли са наблюдавани в Русенско по време на среднозимното преброяване

9 морски орли са наблюдавани в Русенско по време на среднозимното преброяване

Експертите на РИОСВ се включиха в ежегодния мониторинг

30 екземпляра от вида поен лебед и 9 морски орли са наблюдавали екипите  по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици, провело се в периода 13-15 януари 2012 година. Експертите на РИОСВ-Русе се включиха в ежегодния мониторинг по маршрутите: Защитена зона „Рибарници мечка” – град Русе до км 523 и град Мартен-село Антимово, съобщи Дарик.

Пойните лебеди гнездят на Скандинавския полуостров и Северна Русия и много рядко се наблюдават в България. Положително е, че сред морските орли е имало млади екземпляри, което говори за успешен гнездови сезон. 88 къдроглави пеликани, установени в точките за наблюдение по двата маршрута са предпочели да не извършват традиционния прелет до топлите страни, а да презимуват в близост до местата за размножаване, затова бяха обичайна гледка по река Дунав през есенно-зимния период. Това вероятно се дължи на меката зима.

Преброени са около 20 960 екземпляра от традиционно зимуващия вид голяма белочела гъска, 3876 зеленоглави патици, 210 бр. от вида голям корморан. По време на наблюдението са наблюдавани малки корморани, гларуси, сиви чапли, речни чайки, гълъб-гривяк и др. видове птици.

Данните от преброяването са представителни, а методиката е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Установяването на числеността, динамиката на популацията на зимуващите в България водолюбиви птици, както и влажните зони, които обитават са от голямо значение за определяне на мерките за тяхното опазване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.