1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 9 сухоземни костенурки бяха спасени от плен

9 сухоземни костенурки бяха спасени от плен

На нарушителите е съставен акт

9 сухоземни костенурки, от които 8 шипобедрени и една шипоопашата, бяха спасени от плен и пуснати в естествената им среда от служители на РИОСВ - Хасково, съобщиха оттам. При полицейска проверка на РПУ - Любимец между селата Оряхово и Изворово на 3 юни са заловени двама нарушители с екземпляри от защитения вид. Костенурките са били предоставени от органите на реда на регионалната екоинспекция и пуснати в ЗМ "Бакърлия". Животните са били в много добро видимо състояние. На нарушителите е съставен акт.

От екоинспекцията припомнят, че през май в района на Държавно ловно стопанство „Женда" по време на оглед от горски стражар и местен полицейски патрул са били намерени други 21 костенурки, изоставени в чували от бракониери. 

На територията на България са естествено разпространени два вида сухоземни костенурки - шипобедрена (Testudo graeca) и шипоопашата (Testudo hermanni). Сухоземните костенурки са световнозастрашен вид влечуги, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN - 2004). Те са приоритет за опазване от редица международни конвенции. В българското законодателство сухоземните костенурки фигурират в Законa за биологичното разнообразие и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва според Наказателния кодекс на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.