1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Африканските слонове са два вида, не един

Африканските слонове са два вида, не един

Много учени мислеха, че двете популации са от един вид, защото се кръстосват и имат поколение

Африканските слонове не са един вид, както се мислеше досега, а два, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски и британски учени.

С методи на генетиката учените от Харвард, университета на Илинойс и университета на Йорк доказаха, че африканските саванни слонове и по-малките горски слонове са далечни братовчеди, разделили се преди 2 милиона до 7 милиона години.

За изследването учените сравниха генетичните кодове на съвременни слонове от Азия и Африка с ДНК от два изчезнали вида - вълнистия мамут и американския мастодон.

"Изненадващият резултат е, че горските и саванните слонове от Африка, които според някои са един вид, са толкова различни, колкото азиатските слонове и мамутите" - каза Дейвид Райх от Харвард.

Африканските горски и саванни слонове са много различни по размер. Саванният слон е е почти два пъти по-тежък и при раменете е висок около 3,5 м. Това е с 1 метър повече от ръста на горския слон. Въпреки това много учени мислеха, че двете популации са от един вид, защото се кръстосват и имат поколение.

Новото изследване обаче показа, че двата вида са се разделили приблизително по времето, когато това е станало и с азиатските слонове и вълнистите мамути.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.