1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Агросекторът в Германия ползва само 2,5% от водите

Агросекторът в Германия ползва само 2,5% от водите

Индустрията и електрическите централи са най-големите потребители на прясна вода във Федералната република

Противно на обвиненията, че селското стопанство в Германия изразходва прекалено много природни ресурси, сред които и вода, статистиката показва, че на сектора се падат едва 2,5% от водата, използвана от икономиката в страната. Начело с 85 на сто е охлаждането на производствени и енергийни мощности.
 
Индустрията и електрическите централи са най-големите потребители на прясна вода във Федералната република, сочат данните, публикувани от официалната статистика по повод на международната седмица на водата, която се отбелязва между 23 август и 1 септември. На второ място с общо 11% са домакинствата и производствени процеси в различни други сектори като строителство, занаяти и т.н.
 
През 2019 година, последната, за която статистиката разполага с точни данни, в Германия са изразходвани малко над 15,3 милиарда кубически метра вода. По-голямата част – 70% - се добива от самите предприятия, които черпят от повърхностни водни обекти като реки, езера и язовири. На подпочвените води и дълбоките сондажи се падат около 13 на сто.
 
Водата, която се ползва за охлаждане в индустрията и енергетиката, обикновено се връща без допълнителна обработка в природата. В такива случаи тя е с по-висока температура, което може да доведе до термично натоварване на реките, а това е опасно за водните организми, предупреждават експертите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.